Természetjáró Osztály bemutatkozás

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának két nagy feladatköre van:

• nyílt túrák, programok szervezése,
  • technikai munkák, erdei létesítmények, megőrzése, felújítása.

Egyesületünk Természetjáró Osztálya 2012-től szervez nyílt túrákat. A hagyományos nyílt túrák hétvégén (szombaton vagy vasárnap) vannak, melyek a Mecsek, Baranyai-dombság, Geresdi-dombság, Villányi-hegység és Zselic tájait mutatják be.
Keddenként lassú tempójú rövid túrákat, sétákat indítunk azok számára, akik koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva nem tudnák teljesíteni a hosszabb hétvégi túrákat. Természetesen a hétvégi túrákon is gondolunk arra, hogy adott esetben legyen kiszállási vagy rövidítési lehetőség. Lehetőséget biztosítunk azonban a hosszabb túrákkal azoknak, akik a magasabb sportszerű teljesítményt szeretnének elérni. Ezért teljesítménytúrákat is rendezünk, pl. a Törökvári teljesítménytúrákat, vagy a jubileumi Jómadár teljesítménytúrát.
Havonta egyszer, szerdai napokon falujáró túrákat vezetünk a Dél-dunántúli régió falvainak felkeresésére, kulturális látnivalóinak megismerésére. Ezeken a kirándulásokon kevés gyaloglással megtekinthetők az adott település értékei (templomok, közterek, szobrok, tájházak, és az egyéb épített örökségek.)
Tavasztól őszig havonta egyszer túrát szervez a Bakancsos Óvodások csoportja is kisgyermekek részére. Ezek rövid túrák, melyeken mesés formában bemutatásra kerül a növény-és állatvilág. A túrákon részt vesznek az óvodások, testvéreik, szüleik és gyakran nagyszüleik is.

Osztályunk kezeli a Baranyai-dombság honlapját és facebook oldalát is, melyre folyamatosan feltöltjük a túrák beharangozóit és a túrákon készült képes beszámolókat.

Túravezetőink

Parkerdei túrák vezetője

Tel.: +36-30/394-7626
E-mail: h.sz.katalin@gmail.com

Osztályunk a Baranyai-dombság turistaút-hálózatát és az azon található létesítményeket gondozza. Ez a vidék 2010-ig még feltáratlan volt a hazai természetjárás területén, melyet osztályunk kis csapata keltett életre. Ennek eredményeként több, mint 100 km hosszúságban készültek új turistautak. A terület központja Máriakéménd lett, innen indulnak ki a turistaútvonalak. Ez a térség így a Mecsek Egyesület mintaterületéül szolgál, ahol jól gondozott turistaútvonalakon barangolhatjuk be a vidéket. Valamennyi turistaút elágazásához és a csomópontokba új információs faragott fatáblákat helyeztünk el. Öt db forrás és két darab kút kiépítése, felújítása történt meg. Egy kápolna és négy ledőlt kőkereszt újult meg. Két rossz állapotú szobor (Flórián és Margaréta) került felújításra, valamint két db képoszlop lett az eredeti állapot szerint felújítva. Feltártuk és kitisztításra kerültek a 740 éves Török-vár romjai a máriakéméndi Vár-hegyen. Ehhez 270 lépcsőfokból álló falépcsősort építettünk ki, melynek hosszúságával bekerültünk a Baranyai legek könyvébe. Teljesen megújítottuk és lecseréltük a Törökvári-pihenő erdei bútorait, így új-asztalok, padok biztosítják a fáradt vándorok pihenését. Új esőbeálló is épült a régi helyén. Több új erdei pihenőhelyet is létesítettünk (Vadászházi-pihenő a Vályús-forrásnál, Istvánkúti-pihenő, véméndi Dömörkapui erdei pihenő, Schleier-sírnál erdei pihenő, Keresztelő Szt. János-kápolna előtti pihenőhely). A keresztekhez és erdei létesítményekhez új padokat állítottunk. Az emlékhelyekhez ismertető tablót állítottunk, hogy az arra járók megismerhessék a hely történetét.
A turistaútjainkon rendszeresen gyűjtjük az eldobált szemetet.
A fenti turistaút-hálózat fenntartása, ötévenkénti újrafestése, és az erdei létesítmények megőrzése, jó karban tartása sok feladatot ró az egyesület tagjaira és a külsős segítőkre, ezért szeretettel várjuk az új jelentkezőket, akik szeretnének csatlakozni érték- és természetvédő munkánkhoz.

Biki Endre Gábor, Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnöke