A Mecsek forrásai

FIGYELEM! Felhívjuk a túrázók figyelmét a város környéki források vízminősége változó, a természeti környezet, a csapadék mennyisége, illetve egyéb szennyező források befolyásolják. Így a forrásvizekben akár a természetből, akár az emberi tevékenység következtében előfordulhatnak egészségre ártalmas szennyeződések, szervetlen vagy szerves anyagok, kórokozók.
Annak ellenére, hogy a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya a turisták által leglátogatottabb források vizét évente egy-egy alkalommal – március és június közötti időszakban – bevizsgálja, az eredmények kizárólag egy pillanatnyi állapotot tükröznek. A vizsgálati eredményeknek megfelelően a forrásokat az alábbi táblákkal látják el:

  • „A forrásvizet mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja”
  • „Nem ivóvíz”
  • „Csecsemők és terhes anyák részére a víz fogyasztása tilos”

A kémiai eredmények a vizek minőségére vonatkozóan állandónak tekinthetőek. A legjelentősebb paraméterek a nitrit és a nitrát tartalom, a határérték feletti nitráttartalom különösen a csecsemőkre veszélyes, mivel gátolja a vérben az oxigénszállítást. Fontos, hogy a nitrát forralással nem távolítható el a vízből.
A bakteriológiai eredmények a természeti adottságtól és a csapadék mennyiségétől függően folyamatosan változnak. A határérték feletti kórokozót tartalmazó vizek fogyasztása esetén gyomor- és bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek, hányinger, hányás, hasmenés. Forralással ezen kórokozók nagy része elpusztítható.

Forrás: Dunántúli Napló

Térképet készítette: Mecseki források jegyzéke