Május 18. szombat: az ibafai pipamúzeum meglátogatása a Zselicben

Útvonal: Ibafa, templom megtekintése, Pipamúzeum – Szentgáli-hegy, Szentmártoni-tető – Horváthertelend – Rasztina – Szabás – Vegáli-völgy – Csikó-rét – Jámborka-forrás – Rókalyukas – Almamellék

Túra fajtája: hosszú, közepes szintemelkedéssel. Táv: 18 km. Szintemelkedés: 320 m.

Találkozás: Ibafán a buszfordulóban 10 órakor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 4-es kocsiállásáról 8.15-kor indul a busz, mely Szigetvárra 9.05-kor érkezik. Innen tovább 9.10-kor, mely Ibafára 10 órakor érkezik. Hazatérés: Almamelléktől 17.04-kor indul busz, mely Szigetvárra 17.31-kor érkezik. Innen 17.40-kor indul busz, mely Pécsre 18.22-re érkezik.

Túravezető: Schóber József

A május 18-ai ibafai túra a rendkívüli esőzések miatt nem marad el, mivel szombatra már elég jó időt mondanak. A túra útvonala viszont úgy módosul, hogy nem lesznek benne a kritikusan sáros útszakaszok, helyette kisvonatozás, a Sas-réti tanösvény megtekintése és kisforgalmú bekötőúton, de szép úton történő gyaloglást jelent majd.  Az indulás változatlan, vagyis Pécsről 8.15-kor busszal Szigetvárra, onnan 9.10-kor tovább busszal Ibafára.

Ibafa (érkezés 10.00 óra) templom és pipamúzeum megtekintése – Almamellék, vasútállomás (közúton piros sáv jelzésen 4 km, vasút történeti kiállítás megtekintése) – utazás kisvasúttal Sasrétre (a 12.00 órakor induló járattal, felnőtt jegy: 700 Ft/fő, gyermek, nyugdíjas: 400 Ft/fő) – Sasrét (Ősbükkös tanösvény, erdei iskola, Vadászkastély) – gyalogosan Almamellékre (P+)-. Hazautazás Almamelléktől a 17.04 órakor induló busszal. Ez így 12-14 km lesz a tanösvénnyel együtt.

Schóber József túravezető

Date(s) - 18/05/2019