Mecseki források védelme

Legyél a segítőtársunk!

A Mecsek–hegységet járva gyakran találkozunk forrásokkal, melyek hűsítő vize jól esik kirándulásaink során. A forrásokat gondos erdőszerető emberek építették ki, hogy tiszta ivóvízhez jussanak erdészeti munkáik, vagy kirándulásaik során. A Mecsekben több mint 250 kiépített forrás van, ami országos szinten jelentős előfordulásnak számít. A Mecsekerdő Zrt. építője, kezelője volt évtizedeken keresztül a forrásoknak, és munkái közé tartozik napjainkban is. Ezt a nemes és fontos feladatot részben átvállalták tőlük a természetet szerető és a természetben járó elődeink. Közéjük tartozott Csokonay Sándor, aki számos mecseki forrást épített és tartott karban. Ezzel kiérdemelte tisztelői körében a „Mecseki források Atyja” elismerést. A mecseki erdőt járva ötvennél több kiépített forrás őrzi keze munkáját. Tizenöt éve, hogy egy új generáció vette át ezt a nemes feladatot és takarítja, óvja az épített forrásokat, méri a források vízhozamát és hőmérsékletét. Szükség szerint megerősíti, újjáépíti azokat az engedélyek beszerzése után, így a Mecseket járva tiszta forrásvízhez juthatunk kirándulásaink során.

Ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, kérjük segítségeteket!

Lakóhelyedhez közeli, vagy kedvenc túraútvonalad mentén lévő források felett vállalj védnökséget.

Ez abból áll, hogy évente néhány alkalommal keresd fel a kiválasztott forrásodat vagy forrásaidat, takarítsd ki környezetét, vízelvezető árkát, csorgó medencéjét. Jelezd felénk észrevételeidet, melyeket magad nem tudsz megoldani /eldugult a forrás, ledőlt a falazata, lekopott a tábla festése/.

Ezzel nagy segítségünkre leszel, mert így mielőbb tudjuk javítani a felmerült hiányosságokat.

Az erdőt járó emberek száma örvendetesen növekszik napjainkban. Egy részük sportolásra, mások hosszabb kirándulásra használják. A többség kikapcsolódás végett a természet szeretetért, vagy a túratársakkal való közös kirándulásért szeret az erdőbe járni.

Tőletek erdőt járó barátaimtól kérem a segítséget, hogy forrástisztító, megóvó munkákat segítsétek.

Ha ebben a nemes munkában segíteni tudsz, úgy kérlek, jelezd felém az alábbi címen: baumann.jozsef@gmail.com

Jelentkezéseteket türelemmel várom!

Baumann József forrásépítő, forrásvédnök

Napjainkban: Húsz éve, hogy egy új generáció vette át ezt a nemes feladatot és takarítja, óvja az épített forrásokat, méri a források vízhozamát és hőmérsékletét. Szükség szerint megerősíti, újjáépíti azokat az engedélyek beszerzése után. Az elmúlt húsz évben száznál több forrás újult meg a Mecsek-hegységben. Az öt éve elkezdett forrásvédnöki munka egyre népszerűbb és ma már a védnökség alá került 156 forrásból 133 forrásnak van védnöke, gondozója. A maradék 23 forrásnak még nincs nevesített védnöke, de ezeket a többi védnök tisztítja. A munkákról készült fotókat a facebok oldalunkon https://www.facebook.com/mecsekiforrasvednok/ oldalon találhatsz.

 

Részlet a mecseki forrásvédnökök 2020 évi munkáiból képekben:

https://photos.app.goo.gl/PoYb2yyLqLQ23M8X9