Természetjáró Osztály bemutatkozás

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya jelenlegi formájában 2008-tól működik Biki Endre Gábor vezetésével. Osztályunknak két nagy feladatköre van:
•    nyílt túrák, teljesítménytúrák és egyéb programok szervezése a természetjáróknak
•    technikai munkák, erdei létesítmények, vallási emlékhelyek megőrzése, felújítása.

A hagyományos nyílt túrák hétvégén (szombaton vagy vasárnap) vannak, melyek a Mecsek, Baranyai-dombság, Geresdi-dombság, Villányi-hegység és Zselic tájait mutatják be.
Rövidebb túráinkkal lehetőséget biztosítunk a kezdők számára is, és azok részére, akik egészségi állapotuk vagy koruk végett kisebb túrákat tudnak csak megtenni. Közép és hosszú túrákkal várjuk azokat, akik magasabb, sportszerű teljesítményt szeretnének elérni. Ezért teljesítménytúrákat is rendezünk, pl. a Törökvári teljesítménytúrát.
Havonta egyszer, falujáró túrákat vezetünk a Dél-dunántúli régió falvainak felkeresésére, kulturális látnivalóinak megismerésére. Ezeken a kirándulásokon kevés gyaloglással megtekinthetők az adott település értékei (templomok, közterek, szobrok, tájházak, és az egyéb épített örökségek.)
Keddenként lassú tempójú rövid túrákat, sétákat indítunk azok számára, akik koruknál vagy egészségi állapotuknál fogva nem tudnák teljesíteni a hosszabb hétvégi túrákat.

Osztályunk kezeli a Baranyai-dombság honlapját, melyre folyamatosan feltöltjük a túrák beharangozóit és a túrákon készült képes beszámolókat.
Folyamatosan gondozzuk a Baranyai-dombság turistaút-hálózatát és az azon található létesítményeket. Ez a vidék 2010-ig még feltáratlan volt a hazai természetjárás területén, melyet tagságunk és hozzá kapcsolódó segítők keltettek életre. Ennek eredményeként 156 km hosszúságban készültek új turistautak. A terület központja Máriakéménd lett, innen indulnak ki a turistaútvonalak. Ez a térség így a Mecsek Egyesület mintaterületéül szolgál, ahol jól gondozott turistaútvonalakon barangolhatjuk be a vidéket. Valamennyi turistaút elágazásához és a csomópontokba új információs faragott fatáblákat helyeztünk el.
Több forrás és erdei kút kiépítése, felújítása történt meg. Kápolnák és sok-sok ledőlt kőkereszt újult meg. Több rossz állapotú szobor (Szent Flórián és Margaréta) került felújításra, valamint több képoszlop (Katolebergi, Molnár-hegyi, Lencsehegyi, Szent Apollónia) lett az eredeti állapot szerint felújítva. Feltártuk és kitisztításra kerültek a 740 éves Török-vár romjai a máriakéméndi Vár-hegyen. Ehhez 270 lépcsőfokból álló falépcsősort építettünk ki, melynek hosszúságával bekerültünk a Baranyai legek könyvébe. Sajnos talajerózió miatt a lépcsősor egy része ma már hiányzik.
Teljesen megújítottuk és lecseréltük a Törökvári-pihenő erdei bútorait, így új-asztalok, padok biztosítják a fáradt vándorok pihenését. Új esőbeálló is épült a régi helyén. Több új erdei pihenőhelyet is létesítettünk (Vadászházi-pihenő a Vályús-forrásnál, Istvánkúti-pihenő, véméndi Dömörkapui erdei pihenő, Schleier-sírnál erdei pihenő, Keresztelő Szt. János-kápolna előtti pihenőhely, Sombereki templomromnál). A keresztekhez és erdei létesítményekhez új padokat állítottunk. Az emlékhelyekhez ismertető tablót állítottunk, hogy az arra járók megismerhessék a hely történetét.
Egyesületünknek van egy fogadott kegyhelye, mégpedig a Máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplom. A helyet azért vettük pártfogásba, mert turistaútvonalaink csomópontjában van, jól megközelíthető, és túráinkat gyakran indítjuk innen. Sajnos a kegyhely állapota nagyon leromlott a 2010-es évekre, ezért rendszeresen szervezünk munkatúrákat a templomudvar rendbetételére, adományokból minden évben felújítunk valamit. Így elkészült a kálvária stációinak helyrehozatala, közel 4 millió forintból restauráltattuk a Zsolnay pirogránit angyalszobrokat, a templom bejárata feletti Zsolnay Magyarok nagyasszonya domborművet, legutóbb pedig a hatalmas kőtámfalakat építettük újjá. Szervezőmunkánk eredményeként az egyházmegye sikeresen pályázott, melyből 2018-ban megkezdődhetett az életveszélyes várkastély formájú barokk plébániaépület felújítása. Még nagyon sok minden van vissza, az omladozó külső téglakerítés, a műemlék kegytemplom renoválása, melyhez rengeteg pénzre lenne szükség. Mindebből annyit valósítunk meg, amennyi erőt ehhez a Jóisten ad.
A turistaútjainkon rendszeresen gyűjtjük az eldobált szemetet. A fenti turistaút-hálózat fenntartása, ötévenkénti újrafestése, és az erdei létesítmények megőrzése, karbantartása sok feladatot ró az egyesület tagjaira. Természetesen az időjárás, az erdészeti és mezőgazdasági munkák folyamatosan rombolják a létesítményeket. Ha a túrázó elhasználódott létesítménnyel találkozik (akár lekopott vagy hiányzó turistajelzés), ne arra gondoljon, hogy hanyagságból nem újítottuk fel, hanem arra, hogy önkénteseink a szabadidejükből ingyen mindig annyi munkát tudnak elvégezni, melyre az anyagi fedezet rendelkezésre áll. Igyekszünk minél több leromlott állapotú műtárgyat rendbehozni, de lehetőségeink nekünk is végesek. Ezért várjuk szeretettel azokat, aki valóban segíteni szeretnének abban, hogy az erdőben minél jobb állapotban találhassuk a létesítményeket.

Kívánok mindenkinek élményben gazdag túrákat, és minél több eltöltött időt a természetben.

Biki Endre Gábor, Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnöke
E-mail: bienga38@gmail.com, tel.: 30-452-4579